Rien Straat

Rien Straat

Briefkaarten

"Er zijn in de oorlogsperiode tussen Westerbork en Groningen meerdere briefkaarten door de spleten uit de treinen geduwd. Deze kaarten worden bewaard in kamp/museum Westerbork. De vinder, dhr. R. Straat uit Tynaarlo wil graag in contact komen met mogelijke overlevenden, die zich dit kunnen herinneren." (Oproep uit het blad Benjamin, oktober 2005, nummer 61)

"N.a.v. uw uitgave nr. 61 oktober 2005 bedankte ik u per email voor de oproep die u geplaatst heeft m.b.t. "briefkaarten". Ik heb hier lang naar verlangd om de groep moedige mensen te bedanken, die met gevaar voor eigen leven de kaarten van postzegel hebben voorzien en hebben gepost. Briefkaarten, die als eeuwig afscheid uit de treinen-veewagens ongefrankeerd zijn gegooid in de hoop dat familie, vrienden en bekenden deze zouden ontvangen. Gelukkig dat de heer Straat in Tynaarlo zich gemeld heeft, de heer Winnig in Doetichem die in de oorlog in Assen woonde heeft dit prachtige werk ook gedaan. Het waren destijds jonge mensen, maar met een hart van goud en ik denk dat er met mij velen zijn, die d.m.v. zo'n kaart bericht ontvingen dat hun geliefden of evt. goede vrienden op "transport" waren gesteld. Hulde voor deze "keien". ( Zie het dagboek van Willem Willing waarin de kaart van mijn familie afgebeeld staat" Mevr. Willy Willing (Oproep uit het blad Benjamin, december 2005, nummer 62)

Wat een emotie heeft dat kleine artikel in de Benjamin bij mij teweeg gebracht! Jarenlang heb ik met de vraag rondgelopen wie, oh wie, heeft tocht de moed gehad om die laatste afscheidskaart te posten, en ook nog van een postzegel te voorzien? Voor mij  en mijn beide zussen betekende die kaart het einde van onze hoop dat onze familieleden nog steeds in leven waren in kamp Westerbork.

BriefkaartenBriefkaarten

 

 

 

 

 

Maar daarna bleef die vraag toch knagen, wie kan ik bedanken? Heeft die persoon de oorlog overleefd?

En dan eindelijk na zoveel jaren, in 2005 komt het antwoord. Ik heb dhr. Straat nog niet persoonlijk ontmoet, maar dat gaat hopelijk deze zomer gebeuren (2007).

Wij hebben echter veel internet contact, en toen dhr. Straat de afdruk van de kaart in "het Dagboek" van mijn vader zag staan, schreef hij onderstaande regels:

Maandag 3 oktober 2005: Mevr. Willing. Ik vond dit zo mooi dat ik in de luie stoel ben gaan zitten en direct ben gaan lezen.

TOEN IK DE BRIEFKAART ZAG WAS HET OF IK DOOR DE GROND GING, DIT IS HET MOOISTE CADEAU WAT IK IN JAREN NIET HEB GEHAD. 1000 MAAL HARTELIJKE DANK.Dhr, Straat
Hij heeft het Dagboek gelezen en zo zijn wij van onbekenden, goede bekenden geworden.

En wisselen nog steeds nieuws betreffende de oorlog aan elkaar uit. Met heel veel dank aan al degenen zoals dhr. Straat, die de kaarten en briefjes ondanks de dreiging van verraad toch verzonden hebben!!!

3 AUGUSTUS 2007 was het dan zover. Dhr. Straat
Met mijn zoon Koos ging ik op pad om de familie Straat te bezoeken, we zouden elkaar halverwege treffen in wegrestaurant v.d. Valk Zwolle.

Maar wij kwamen te laat aan en de familie was reeds huiswaarts gekeerd.

Wat nu? Telefoneren en ja ze waren alweer thuis. Dan maar verder naar het noorden, Tynaarlo nooit van gehoord laat staan bekend. Maar we hebben het gevonden dank zij  de ……. Tom Tom.

Mama met echtpaar StraatNa een hartelijke begroeting en kennismaking reden we achter elkaar naar een schitterend park bij een meer en dronken en aten daar in een gezellig restaurant. We waren als oude vrienden, die elkaar lang niet ontmoet hadden en toch, we kenden elkaar helemaal niet .

Door die ene zo belangrijke daad, die Rien Straat als jonge jongen voor mijn zus en mij jaren geleden zo dapper gedaan had, zaten wij nu als oude mensen over die verschrikkelijke tijd “na te praten”.

Nogmaals: “Hartelijk dank heer Rien Straat uit Tynaarlo !!!"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik op de fotos voor vergroting

Baps van Westen Willing overledem
2015-05-08
Hubertha Bernardina (Baps) van Westen Willing is op 8 mei 2015 in Duncan, British Columbia, Canada overleden....
lees verder
Kees van Westen overleden
2011-02-28
Kees van Westen overleden in Panama. Februari 2011...
lees verder
Tentoonstelling:"Getrouw aan hun geloof"
2009-03-31
Tentoonstelling:"Getrouw aan hun geloof"...
lees verder
Holocaust Memorial Day
2009-02-04
Brieven uit Westerbork...
lees verder
Wim Vierra
2008-06-27
Ter nagedachtenis...
lees verder
(c) 2006-2017, wiillemwilling.nl. Alle rechten voorbehouden.