Brandplaatjes

Brandplaatjes

Het was in de eerste jaren van de oorlog dat de geallieerden de zogenoemde “brandplaatjes” uit de vliegtuigen, die over Nederland vlogen, wierpen. Dit was ter aanmoediging van de bevolking om sterk te blijven in het vertrouwen, dat de koninklijke familie binnenkort weer in ons midden zou zijn.

De Duitsers waarschuwden de foto'tjes niet op te rapen, vanwege het feit dat men zijn vingers zou branden bij het aanraken, vandaar de bijnaam “brandplaatjes”.

Voorbeeld van enkele brandplaatjes, met dank aan dhr. Straat In die tijd werkte Vader nog bij "het Amersfoortsch Dagblad" en er was daar ook een jongeman, Ab Gruys, die fotograaf was en een kleine brandplaatjesruimte mocht gebruiken om foto’s te ontwikkelen en te kopiëren. Dat laatste gebeurde natuurlijk in het bijzonder met de brandplaatjes, het geld wat wij voor die plaatjes kregen was voor onderduikers en gezinnen waarvan de man, elders was.

Op de een of andere manier is dat werk verraden, daardoor kreeg ik toen ik in Zeist woonde een oproep om in Utrecht te verschijnen bij een of andere Duitse instantie, waarvan ik momenteel brandplaatjesde naam en adres niet meer weet. Het viel gelukkig mee en ik kreeg de raad zulke dingen nooit meer te doen; ik was toch zo’n “net Arisch mädchen”. Waarop ik in mijn jeugdige opstandigheid zei: ”Arisch? Ich bin Judisch”, waarop die Duitse officier hartelijk moest lachen. (Ik ben gelukkig doorgelopen en heb geen uitleg gegeven!! )

Terug in Zeist kreeg ik van de bakker, in die tijd kwam de bakker aan huis met de broodkar, een heerlijke oranjetaart. De bakker heette Anton en wij begroetten elkaar met: "dag Anton" en hij: "dag Tante". Dit vanwege de relatie van Anton Mussert met zijn tante. Gelukkig was er nog humor in die tijd!

Baps van Westen Willing overledem
2015-05-08
Hubertha Bernardina (Baps) van Westen Willing is op 8 mei 2015 in Duncan, British Columbia, Canada overleden....
lees verder
Kees van Westen overleden
2011-02-28
Kees van Westen overleden in Panama. Februari 2011...
lees verder
Tentoonstelling:"Getrouw aan hun geloof"
2009-03-31
Tentoonstelling:"Getrouw aan hun geloof"...
lees verder
Holocaust Memorial Day
2009-02-04
Brieven uit Westerbork...
lees verder
Wim Vierra
2008-06-27
Ter nagedachtenis...
lees verder
(c) 2006-2017, wiillemwilling.nl. Alle rechten voorbehouden.