Kees van Willigen

Kees van Willigen

Als de nieuwe “Aanspraak” uitkomt, dan lees ik eerst de oproepen en dan de overige artikelen, waarschijnlijk doen dat veel lezers met mij, in de hoop nog bekenden uit de oorlog terug te vinden of althans berichten omtrent hen.

Zo verging het mij ook in mei 2006 toen ik een aanbieding las voor een partij boeken uit de tijd van de bezetting in Nederlands Indië.

De naam, wijlen mevr. Martha van Willigen-Knoek, zei mij op dat moment niets en ik probeerde te gaan slapen, maar ja, dan ineens klaar wakker; dat ging over Martje Knoek.

De volgende dag heb ik een email gestuurd naar het adres dat erbij vermeld stond met de vraag: “Bent U de zoon of de kleinzoon?

Het antwoord luidde: ''Ik ben inderdaad de zoon van Martha Knoek en Kees van Willigen. Het is heel bijzonder dat we door mijn advertentie ineens in contact komen. Ik zal U spoedig bellen. Met vriendelijke groet van Willem Arnold van Willigen”.

Vanaf dat moment zijn we geregeld met elkaar in gesprek en was het voor zoon Wim een verrassing iemand te spreken, die zijn moeder en haar familie zo goed gekend heeft.

Voor de oorlog werkte Martje in den Haag als verkoopster in de juwelierszaak van v.Willigen en heeft daar de zoon van haar baas ontmoet.

Daaruit ontstond een romance en de twee besloten te trouwen. Martje was van Joodse afkomst en haar familie woonde in Amersfoort.

Kees van Willigen vertrok in 1937 naar Batavia (thans Jakarta), en na het feestelijke “huwelijk met de handschoen” heeft Martje zich eind 1938 bij haar man kunnen voegen.

                                                               trouwfoto familie Knoek


Enige tijd na de geboorte van hun zoontje Willem Arnold, zijn zij naar Djokjakarta vertrokken.

De Jappanners vielen op 8-12-1941 Pearl Harbour aan en zo begon de Pacific oorlog. Kees werd gevangen genomen en te werk gesteld aan de Birma spoorlijn.

kees van willigen

Martje en haar zoontje Wim werden gedeporteerd naar het concentratiekamp en hebben daar 3 ½ jaar psychisch en fysiek erg geleden.

Na de oorlog heeft het 6 maanden geduurd voordat na veel zoeken het gezinnetje elkaar terug vond in Billiton. In 1947 is het drietal naar Nederland gerepatrieerd.  Martje was haar vader, haar moeder, haar zusje en andere familieleden in Auschwitz verloren. 

Vader Kees van Willigen had geen interesse meer in bijouterieën, maar ging zich geheel wijden aan de schilderskunst, waarvan hier enkele werken afgebeeld zijn, zie http://voirlesensdelimage.com.

Kees van Willigen

 

 

 

 

 

 

(Met dank aan Museon - den Haag). www.museon.nl  

Baps van Westen Willing overledem
2015-05-08
Hubertha Bernardina (Baps) van Westen Willing is op 8 mei 2015 in Duncan, British Columbia, Canada overleden....
lees verder
Kees van Westen overleden
2011-02-28
Kees van Westen overleden in Panama. Februari 2011...
lees verder
Tentoonstelling:"Getrouw aan hun geloof"
2009-03-31
Tentoonstelling:"Getrouw aan hun geloof"...
lees verder
Holocaust Memorial Day
2009-02-04
Brieven uit Westerbork...
lees verder
Wim Vierra
2008-06-27
Ter nagedachtenis...
lees verder
(c) 2006-2017, wiillemwilling.nl. Alle rechten voorbehouden.