Familie Knoek

Familie Knoek

In de tijd dat wij in Plantsoen West 13 in Amersfoort woonden leerden wij de familie Knoek kennen. Vader ontmoette dhr. Knoek toen deze informatie kwam inwinnen bij het Amersfoortsch Dagblad in verband met zijn plannen om zich in Amersfoort te vestigen.

Al heel gauw zeiden wij oom Nol tegen mijnheer Knoek, en leerden wij de hele familie kennen. Oom Nol had een schoenfabriek in Spakenburg en de familie verhuisde daarom van den Haag naar Amersfoort. Hun zoon Max kwam geregeld bij ons en toen de hele familie in de Groen van Prinsterenlaan kwam te wonen gingen wij daar graag op bezoek.

Willy en StannieInmiddels kwam er een huis te huur op de B.W.laan en daar wilden mijn ouders graag wonen, zo kwamen wij dichter bij de fam. Knoek te wonen.

Dochter Martje (Martha) woonde in den Haag en was verloofd met Kees van Willigen, die naar Ned. Oost Indië was vertrokken en Martje zou hem gauw volgen. De jongste dochter Stannie (Constance) kwam bij ons op de Middelbare Meisjesschool in de klas van mijn zus Bep te zitten en ook dat droeg bij tot een hechte band. Ik zat een klas lager.

Martje trouwde “met de handschoen” om naar haar a.s. man, in Nederlands Indie te reizen; dat werd een groot feest, ik mocht helpen (want ik kookte zo graag) en tante Mientje de zuster van Oom Nol was altijd zo lief voor mij en zij vond het fijn een hulpje in de keuken te hebben.

Helaas de oorlog kwam dichterbij met alle wetten van de bezetter, en daar wij allen van joodse afkomst waren, werd onze vriendschap nog hechter.

trouwfoto familie KnoekDaar ik uit mijn ouderlijk huis moest vertrekken, om niet onder de bepalingen tegen de joden te vallen, moest ik huisvesting elders vinden. Oom Nol en tante Bertha waren zo lief om te helpen en zo kwam het, al was het voor een korte tijd, dat ik bij hen intern ben geweest en zo ingeschreven stond bij de Burgerlijke Stand.

Kort daarop is de familie per taxi vertrokken op weg naar bevrijding! Helaas……de chauffeur heeft het geld in zijn zak gestopt en is niet volgens afspraak naar de Zwitserse grens gereden, maar heeft hen in België aan de Duitsers verraden. Zo zijn ook zij in Auschwitz vergast.

Max heeft de oorlog overleefd en Martje en haar man en hun zoontje hebben vreselijk onder de Japanners geleden, maar zijn in leven gebleven en naar Nederland teruggekeerd. Het wonder wil, dat ik via een oproep in het blad ”Aanspraak” hun zoon teruggevonden heb.

Baps van Westen Willing overledem
2015-05-08
Hubertha Bernardina (Baps) van Westen Willing is op 8 mei 2015 in Duncan, British Columbia, Canada overleden....
lees verder
Kees van Westen overleden
2011-02-28
Kees van Westen overleden in Panama. Februari 2011...
lees verder
Tentoonstelling:"Getrouw aan hun geloof"
2009-03-31
Tentoonstelling:"Getrouw aan hun geloof"...
lees verder
Holocaust Memorial Day
2009-02-04
Brieven uit Westerbork...
lees verder
Wim Vierra
2008-06-27
Ter nagedachtenis...
lees verder
(c) 2006-2017, wiillemwilling.nl. Alle rechten voorbehouden.